باور کنیم که در جنگی تمام عیار هستیم
  • تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۴۰۳

عبدالحمید قدیریان: باور کنیم که در جنگی تمام عیار هستیم/حاج قاسم سرباز وطن بود

عبدالحمید قدیریان هنرمند نقاش و طراح صحنه و لباس سینما و تلویزیون معتقد است باید بدانیم که در جنگی تمام عیار حاضر هستیم و مفهوم «سرباز وظیفه» در جایی که حد و مرزی و حق و باطلی وجود دارد، تعریف می‌شود.

به گزارش صبا، عبدالحمید قدیریان طراح صحنه و لباس و هنرمند نقاش که خلق تابلوی همیشه سرباز را برای یادبود سردار شهید حاج قاسم سلیمانی نیز برعهده داشته است، همزمان با سالگرد شهادت او درباره شعار سرباز وظیفه برای این مناسبت بیان کرد: منظر و معنای هر چیزی در هر مقطعی ممکن است تغییر کند. آنچه که در تعریف سرباز وظیفه منظور حاج قاسم بود، آمادگی ایشان برای باز کردن مسیر انقلاب در جهت حرکت به سوی ظهور امام زمان(عج) بود. به همین دلیل با حس سربازگونه که در واقع مجموعه‌ای از احساسات و منش‌ها و رفتارهاست، عمل کرد. در این تعریف از سربازی مهم نیست صرفا اسلحه در دست بگیرید بلکه می‌توان با هر ابزاری از کلام و قلم وظیفه خود را پیش برد.
وی افزود: می‌توان مسئول یک اداره، وزارتخانه و… بود و سرباز گونه کار کرد. سرباز وظیفه چند خصوصیت دارد؛ اول اینکه جزوی از مردم است. دوم اینکه تکبر ندارد و سعی می‌کند به مردم خدمت کند. او در هر مقطع و فضایی برای حل مساله‌ای اجتماعی ورود می‌کند و گره‌ای می‌گشاید و امر بری نیز می‌کند. سوم اینکه وظیفه محور و فرمانده محور است و گوش به فرمان ولی دارد، نه سبقت می‌گیرد و نه غفلت می‌ورزد. دیگر ویژگی او این است که برای دریافت هر موقعیتی حضور فعال دارد. می‌تواند به همان نسبتی که در سیل و زلزله یاری رسان است، در دیپلماسی نیز حضور داشته باشد.
این چهره هنر انقلاب توضیح داد: یک سرباز در عین انجام وظایف خود آگاهانه به سوی مقصد می‌رود؛ از این منظر است که حاج قاسم سرباز وطن بود. او می دانست به کدام سمت حرکت می‌کند. به دنبال برپایی بسترهای تجلی حق بود تا جامعه را قدمی به ظهور نزدیک تر کند. این هدفی بود که حاج قاسم به عنوان یک سرباز و به طرزی آگاهانه خود را در راه رسیدن به آن خرج می‌کرد.
قدیریان در پاسخ به این که بازنمود مفهوم سرباز وظیفه در هنر چیست، توضیح داد: تحقق این مفهوم در بحث هنر بسیار به این بستگی دارد که زیست هنرمند در کجا اتفاق می‌افتد؛ در واقع هنرمند چه زیست روحی و جسمی داشته است چراکه بر نتیجه کارش تاثیر دارد. حاج قاسم تربیت یافته مکتب امام خمینی(ره) و دوران جنگ و در جبهه تربیت یافته بود. دو عنصر میدانی و فکری که هر هنرمندی از آن برخوردار است، جهت هنر او را تبیین می‌کند. هنرمندی که با جامعه ارتباط برقرار می‌کند و در زمینه اهداف بلند الهی گام بر‌می‌دارد، هنرمند تراز اسلام ناب محمدی است. مقصد مشخصی و تعریف شده‌ای دارد وگرنه بقیه جنبه هنر فرم است و فرم نیز مشخص است. بنابراین هنر متعهد نوعی از بیان به واسطه فرم و تکنیک و نیروهای بصری است و همان بیان هنر مقاومت را متمایز می‌کند. اینکه یک هنر متعهدانه در تبیین مسیر پیش رو به سمت ظهور گام برمی‌دارد یا در تلاش برای باز کردن راه ایادی ابلیس است و هر دو هنر می‌تواند بهره مند از زیبایی فرمی باشد چنانچه سپاه دشمن امروز هنرمندانه از هنر برای گسترش فساد جهانی بهره می‌برد و این استفاده باز هم به آبشخور هنرمند برمی‌گردد که در جبهه باطل است.
وی با تاکید بر اینکه باید باور کنیم که در جنگی تمام عیار هستیم، بیان کرد: امروز گفت و گوی تمدن ها شعاری بیش نیست. شهید سلیمانی این را خوب درک کرده بود که در جنگی فراگیر هستیم. باید برای تحقق ایجاد شعار فرهنگ سرباز وظیفه فضای جنگی موجود را که در آن زیست میکنیم تبیین کنیم نه صرفا هر ساله یک شعار و چند برنامه برگزار کنیم و بیلان کاری ارائه دهیم. باید تبیین کنیم که سوریه چرا سقوط کرد، باید جوانان کشور را در فضای جنگی ببینند و حتی رشد اقتصادی و علمی و پزشکی و… با روحیه سربازی پیش ببریم. اینکه جامعه را وارد فضای سربازی کنیم، مهم است. چراکه مفهوم سرباز در جایی است که حق و باطلی وجود دارد و دشمن مبین برای جامعه تعریف شده است و اگر تعریفی از فضای جنگ در جامعه نباشد، سربازی کردن معنا ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

8 − 5 =